11 Ekim 2012 Perşembe

Los Angeles Uluslararası Havalimanı


Melekler Şehrine Selam

Geçen günlerde açtığım ve yazmaya başladığım blogda ilk olarak Hong Kong Havalimanı’nı konu almıştım. Bugün ise hepimizin canlı olmasa da Hollywood filmlerinden en az bir defa gördüğü ve son derece aşikar olduğu tarihi 1928lere kadar uzanan Los Angeles Havalimanı’nı nam-ı diğer LAX’i mercek altına alıyoruz.

Los Angeles şehrinin bulunduğu Büyük Los Angeles Bölgesi Birleşik Devletler’in en kalabalık 2. Metropolitan bölgesidir haliyle havalimanı olarak da son derece yoğundur nitekim 2011 yolcu trafiği istatistiklerine göre 61,862,052 yolcu sayısı ile dünyanın en yoğun 5. Havalimanı olmuştur. Bu kadar yolcuyu bu alana taşıyan toplamda  601,416 uçak bu havalimanından geçiş yapmıştır. LAX yolcu trafiği bakımından dünyanın 6. en yoğun, Uluslararası yolcu bakımından da New York JFK’nin ve Miami Uluslararası’nın ardından  Birleşik Devletler’in en yoğun 3. Havalimanı konumundadır. LAX Alaska Airlines, American Airlines, Great Lakes Airlines, Horizon Air ve United Airlines için merkez pozisyonundadır.

Sonuçta bu denli miktarda yolcuya hizmet edecek olan bir alanın terminaller bakımından yeterli olması gerekir, nitekim havalimanı içerisinde toplamda 9 adet terminal bulunmaktadır. Terminallerden 8’i normal olarak Terminal 1, Terminal 2… vb. şeklinde adlandırılırken, 9 numaralı terminal ise 1984 Los Angeles Yaz Olimpiyatları için açılmış olup Los Angeles’a 20 sene hizmet etmiş olan Los Angeles eski belediye başkanı Tom Bradley’e adanmıştır. Havalimanları zaman içerisinde yıpranır ve yeterlilik ölçütlerinin altına iner, işte bu yüzden geleceği göz önünde bulunduran yatırımcılar, 2014 yılına kadar bitmesini öngördükleri büyük bir projenin altına imza atarak LAX’in gelecek nesil uçaklar için daha uygun hale gelebilmesi amacıyla 4.11 milyar dolarlık bir yatırım yapmışlardır. Bu yatırım Los Angeles tarihindeki en büyük kamusal yatırımdır.

Havalimanı bu kadar yoğun bir trafiğe sahip olunca doğal olarak pist sayısında da buna bağlı olarak doğru orantı bekleniliyor. Alanda 4 adet beton pist bulunmakta. Pistlerin uzunluğu 2,700-3700 m arasında değişmekte olup günümüzün en büyük ticari uçağı olan A380lerin dahi inişine izin verebilecek uzunluktadır. Ayrıca alan içerisinde bir de helikopter iniş kalkışını sağlamak amacıyla Helipad bulunmakta.

Havalimanından merkeze ulaşımı sağlamak amacıyla otobüs seferleri bulunmakta ayrıca rent a carlardan kiralayabileceğiniz araçlar ile Interstate 405 numaralı otobanı kullanarak şehir merkezine ulaşmak diğer bir seçenek. Bunlara ek olarak ücretsiz servisler ile metro istasyonuna ulaşarak şehire bağlanmak mümkün.

LAX içerisinde 1,2,4,5,6,7 ve Tom Bradley Terminali’nde çeşitli alliance ve havayollarının özel salonları bulunmakta. Ayrıca havalimanı içerisinde tasarımı Paul Williams tarafından yapılmış bir adet Tema Bina bulunmaktadır. 1997 yılında Walt Disney Imagineering tarafından 4 milyon dolar harcanarak iç tasarımı ve aydınlatma sistemi yenilenen bina içerisinde nefes kesici bir havalimanı manzarası sunan restaurant bulunmakta. Ayrıca bu bina 1992 yılında Los Angeles Şehir Meclisi tarafından Los Angeles Tarihi ve Kültürel Anıtlar listesine alınmıştır.

Bugün Türkiye’ye Los Angeles’dan direkt uçuş yapmak isterseniz pek seçeneğiniz olduğunu söylemek son derece zor, nitekim 2011 yılı öncesinde olmayan direkt uçuşları günümüzde Türk Havayolları Boeing 777-300ER tipi uçaklar ile sağlamaktadır.

Los Angeles, tabir-i caizse Melekler Şehri hepimizin hayallerini süslemektedir, eğer bir gün bu şehire yolunuz düşer ise işte bu havalimanını kullanacaksınız ve belki de burada anlattıklarımdan bir iki cümle aklınızda kalacak ve havalimanına biraz daha bilgili gözler ile bakabileceksiniz. Umarım hepimizin bir gün bu şehire yolu düşer. Bir sonraki yazı da buluşmak üzere.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder