7 Ekim 2012 Pazar

Hong Kong Uluslararası Havalimanı


Havalimanları Köşesine Merhaba

Havalimanları herkes için olduğu gibi benim için de hep ilgi çekici yerler olmuştur. Teknolojinin sonuna kadar kullanıldığı, ülkelerin dış dünyaya açılan kapısı ve disiplinin bir kuraldan çok zorunluluk olduğu yerlerdir havalimanları. Merak ettim araştırdım, ne varmış ne yokmuş havalimanlarında? Ve bu serüvenimize dünyanın en büyük ve en meşhurlarından Hong Kong havalimanı ile başlamaya karar verdim.

Hong Kong Havalimanı, hepimizin de bildiği üzere sadece Uzakdoğu’nun değil dünyanın en büyük ve en ihtişamlı havalimanlarından birisi, otoriteler de bu durumu fark etmiş olacaklar ki Onu dünyanın en iyileri listesinden neredeyse hiç indirmediler. Peki, başta Skytrax olmak üzere birçok otorite tarafından defalarca dünyanın 1 numaralı havalimanı seçilen Hong Kong Havalimanı’nı bu kadar iyi yapan ne?

Hong Kong havalimanı yapay bir ada üzerine yerleştirilmiş olup, tüm projenin tahmini bedeli 6.5 Milyar Amerikan Dolarıdır ve bu bedel ile dünyanın en büyük mimari ve mühendislik yatırımlarından birisi. Proje, bugüne dek gerçekleşmiş olan en pahalı havalimanı projesi olarak “Guinness Rekorlar Kitabı’na” girmeye hak kazanmıştır. Merkezi Londra’da olan Foster and Partners mimarlık ofisi tarafından Norman Foster imzası ile tasarlanan havalimanı 6 Temmuz 1998 yılında hizmete girmiştir. Terminal 1 kapladığı 750,000 m2 alan ile Dubai ve Pekin’den sonra alan bakımından dünyanın en büyük 3. havalimanı terminalidir. 28 Şubat 2007’de tasarımını Skidmore, Owings and Merrill mimarlık ofisinin yaptığı Terminal 2 devreye girmiştir. Bu iki ana terminalin haricinde dar gövdeli uçaklar için hizmet veren “North Satellite Concourse” terminali de bulunmaktadır. Havalimanı deniz seviyesinden 9 m yüksekte olup asfalt kaplamadan oluşan 3,800m uzunluğunda 2 adet pist mevcuttur. Bu pistler, şu an için Dünya’nın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380 için dahi güvenli bir iniş kalkış sağlayacak mesafededir.
Mevcut koşullarda 54 Milyon yolcu kapasitesi olan Hong Kong Havalimanı’ndan yaklaşık olarak 90 havayolu Dünya’nın 150’den fazla noktasına direkt seferler düzenlemekte. 2011 yılı kayıtlarına göre 53,314,213 yolcu bu havalimanından geçmiş ve bu rakamlar Hong Kong Havalimanı’nı yolcu trafiğinde dünyanın en yoğun 10. Havalimanı haline getirmiştir ayrıca Hong Kong’un kargo trafiği açısından ne kadar yoğun bir nokta olduğunu düşünecek olursak havalimanının kargo trafiğinde dünyanın en yoğunu olduğunu tahmin etmemizde çok zor olmayacaktır.

Havalimanı, yalnızca boyutu ve dünyanın her yerine sunduğu ulaşım ağı ile değil ayrıyeten bu olanakları sunarken havalimanında geçirilen sürenin de son derece keyifli ve eğlenceli geçirilmesi için her türlü imkanı sunuyor. Müşterilerinin rahatını düşünen bazı havayolları ve alliancelar tarafından kurulan toplamda 19 adet Lounge bulunmakta. Uzakdoğu Mutfağı’ndan Batı Mutfağı’na Dünya lezzetlerini sunan onlarca restorana sahip havalimanı, uçağınızı beklerken içkinizi veya kahvenizi yudumlama fırsatı veren çeşitli café, barlar ve hatta Hong Kong usulü Coffee Shopları da bünyesinde bulundurmakta. Çocuklar ve eğlence arayanlar da unutulmamış; sinema, çocuk oyun alanları, simülatör gibi eğlence merkezleri de havalimanına yerleştirilmiş, hatta daha da ötesine geçilip, bir de golf sahası havalimanı kompleksi içerisinde yerini almıştır. Ayrıca alana çok yakın bölgelerde olacak şekilde 3 adet otel, bir adet büyük fuar alanı ve Dünya Ticaret Merkezi de bulunmakta.
Tabii ada üzerinde bulunan bir havalimanı için akıllara şu soru gelecektir; bu havalimanından nasıl ana karaya ulaşacağım. Ada ile ana kara arasındaki karayolu bağlantısı sayesinde hem taksi hem de birçok firma tarafından Hong Kong’un birden fazla noktasına sağlanan otobüs hatları kullanılabilmektedir. Vapur ile Guangzhou, Shenzen gibi bir çok büyük şehire ulaşım hizmeti sağlanmaktadır. Ancak Hong Kong’a en hızlı ulaşım yolu demiryoludur. Sadece 24 dakikada Hong Kong tren istasyonuna ulaşabilirsiniz. Yani konu Hong Kong havalimanı ise ulaşım aklınıza en son gelmesi gereken soru olmalı.

Hong Kong Türkiye arası direkt uçuş operasyonlarını yalnızca Türk Hava Yolları İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan gerçekleştirmektedir.
Tüm bu özellikler göz önüne alındığında; hem mimarisi, hem sunduğu sosyal olanaklar, hem de Dünya’nın birçok noktasına sağladığı ulaşım ağı ile Hong Kong Havalimanı yalnızca bir havalimanından ibaret olmadığını ispatlıyor, defalarca dünyanın bir numaralı havalimanı seçilmesine şaşmamak gerek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder